سوالات متداول
در این بخش می توانید سوالات متداولی که توسط مشتریان و مخاطبان درباره ژل رویال و انواع آن پرسیده می شود را مشاهده نمائید.
مشاهده این پرسش و پاسخ ها موجب پاسخگویی به سوالات شما عزیزان خواهد شد.
پیشنهاد می کنیم همه این سوال و جواب را مطالعه فرمائید. و اگر سوالی داشتید می توانید در انتهای همین صفحه آن را مطرح کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت آنرا پاسخ دهند.
سوالات متداول درباره ژل رویال
عسل مهم ترین محصول زنبور عسل است که توسط زنبورهای کارگر تولید میشود؛ اما فعالیت زنبورهای کارگر منحصر به تولید عسل نبوده و محصولات ارزشمند دیگری همچون ژل رویال نیز تولید میکنند. به ژل رویال، شاه انگبین، شیر زنبور عسل، شهد شاهانه و غذای ملکه هم میگویند. ژل رویال بسیار مغذی و نیروبخش است به نحوی که از گذشته های دور و در طب باستان، به عنوان ژل سلطنتی و اکسیر جوانی مورد استفاده قرار میگرفته است. برپایه تحقیقات دانشمندان مشخص شده که ژل رویال که به عنوان یک ماده غذایی فراسودمند معرفی میشود، یکی از غنی ترین مواد غذایی بیولوژیک با ارزش تغذیه ای بسیار بالا و اثرات دارویی و درمانی متعدد است.
ژل رویا غذای اصلی نوزادان زنبور عسل در دوری لاروی و همچنین ملکه در کل دوران لاروی و همچنین ملکه در کل دوران زندگی است. اهمیت ژل رویال در تغذیه دوران لاروی بسیار زیاد است به نحوی که اگر لاروهای بارور فقط در سه روز اول لاروی با ژل رویال کارگری تغذیه شود تبدیل به زنبور کارگر میشوند که ماده عقیم بوده و تنها چند هفته در بهار و تابستان و چند ماه در زمستان عمر میکند؛ اما اگر لاروهای بارور در تمامیطول دوران لاروی [۶ روز] با ژل رویال شاهانه تغذیه شوند به ملکه تبدیل خواهند شد که ماده کامل است و تا ۷ سال عمر میکند. علاوه بر این توانایی تخم ریزی تا ۲۰۰۰ عدد در روز را دارد که به لحاظ وزنی دو برابر وزن ملکه است و این توانایی خارق العاده در ملکه زنبور عسل ایجاد نمیشود مگر با مصرف مداوم ژل رویال.
از آن جا که تولید ژل رویال منوط به مصرف گرده گل توسط زنبورهای کارگر جوان است. فصل تولید آن معمولا در بهار هر منطقه و مصادف با اوج شکوفایی گیاهان و وفور گرده گل در منطقه خواهد بود. زمان تولید ژل رویال در ایران، برای مناطق جنوبی کشور از اوایل زمستان تا اردیبهشت و در مناطق سردسیر، فروردین تا خرداد است. البته زنبوردارانی که به صورت خاص به تولید ژل رویال مشغول هستند با کوچ کلنی ها همراه با گل دهی گیاهان و تغذیه تکمیلی با کیک گرده امکان تولید ژل رویال تا ۷ ماه از سال را فراهم میکنند.
در روش سنتی که در دهه های پیش مرسوم بود، ژل رویال تولیدی فقط از شاخون های طبیعی داخل کندو برداشت میشد. به این ترتیب که در فصل بهار و با شروع فصل پرورش ملکه در کندو، زنبوردار شاخون های اضافی داخل کلنی را خارج و نسبت به برداشت ژله از سلول های شاخون طبیعی اقدام میشود. در این روش به طور متوسط از هر کلنی ۵ تا ۱۰ گرم ژل رویال قابل برداشت بود، اما در شیوه های مدرن که در سال های اخیر در کشور به زنبورداران آموزش داده شده، با پیوند زدن و تولید شاخون در تعداد زیاد از هر کندو در طول سال ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ گرم ژل رویال برداشت میشود. این مقدار دز کشور چین به طور متوسط بین ۲ تا ۵ کیلوگرم است. هرچند این کشور با ارائه تکنیک های جدید در کنار اصلاح نژاد زنبور عسل به رکورد برداشت ژل رویال از هر کندو تا ۱۶ کیلوگرم نیز رسیده؛ اما نگرانی هایی بابت کاهش کیفیت ژل رویال تولیدی از این کلنی ها در اثر کارهای اصلاح نژادی و افزایش راندمان وجود دارد که در منابع تخصصی به آن اشاره شده است.
ژل رویال ماده ایست ژلاتینی، سفید مایل به زرد روشن، کلوئیدی و چسبناک با بوی خاص که هنگام حل شدن در آّب کمیکف تولید میکند و PH اسیدی دارد. طعم ژل رویال را مصرف کنید، به نظرتان مزه ی ناخوشایندی داشته باشد. در این صورت میتوانید آن را با کمیعسل مخلوط کنید تا به تدریج مزه آن عادی شود. ژل رویال تازه رنگ سفید، کرمیتا زرد روشن دارد که به تدریج رنگ زرد آن نیز تیره تر میشود.
ژل رویال یکی از محصولات طبیعی زنبور عسل با ساختار شیمیایی پیچیده است که طیف بسیار متنوعی از مواد مؤثر مفید و ضروری بدن را شامل میشود. این فرآورده حاوی آب [۶۰ تا ۷۰ درصد]، پروتئین ها [۹-۱۸ درصد]، قندها [۷-۱۸ درصد] چربی ها [۳-۸ درصد]، آمینواسیدهای ضروری، ویتامین ها و مواد معدنی است. از مهم ترین اثرات داروی ژل رویال میتوان به فعالیت ضد باکتریایی و آنتی بیوتیکی بالا، اثر ضدالتهابی، اثر آنتی اکسیدانی و ضدسرطانی، افزایش سیستم ایمنی بدن و تحریک تولید گلبول های سفید خون، درمان دیابت، تأثیر مثبت بر سلول های عصبی و بهبود حافظه، جلوگیری از پیری، افزایش انرژی کاهش اضطراب، کاهش فشارخون بالا و تنظیم سیستم قلب و عروق از طریق افزایش تعداد سلول های گلبول قرز خون و درمان کم خونی، اثرات درمانی در مشکلات جنسی خانم ها و آقایان و درمان ناباروری اشاره کرد. مصارف انسانی ژل رویال به صورت مکمل غذایی، ترکیب در فرآورده های دارویی و شبه دارویی و ترکیب در محصولات آرایشی و بهداشتی است.
میزان مجاز مصرف ژل رویال در منابع مختلف بسیار متفاوت و از روزی ۱ تا ۲ گرم ذکر شده است؛ اما در مصرف عمومیآن میزان روزانه یک تا سه گرم ژل رویال خام و تازه برای افراد بزرگسال و نیم گرم برای کودکان بالای ۵ سال مورد توافق اغلب کارشناسان " زنبور درمانی " است. مصرف ژل رویال در مقادیر بالاتر، برای درمان های اختصاصی و طبق نظر متخصص صورت میگیرد. با در نظر گرفتن این که تعداد روزهای مصرف بایستی بین ۱۵ تا ۳۰ روز باشد و در هر دوره مصرف نیز ۱۵ روز از مصرف ژل رویال اجتناب شود؛ حداکثر میزان استفاده سالانه _ با درنظر گرفتن دوره عدم مصرف _ ۱۵۰ گرم خواهد بود.
بهترین زمان مصرف ژل رویال صبح و به صورت ناشتا و به روش زیرزبانی است؛ به این ترتیب که ژل رویال خام به مدت ۱۰ تا ۳۰ ثانیه زیر زبان قرار گیرد تا به صورت کامل در دهان حل شده و جذب زبانی صورت پذیرد. البته مصرف مخلوط ژل رویال و عسل نیز برای کسانی که طعم ژل رویال را نمیپسندند توصیه میشود. در این شرایط روزانه یک قاشق غذاخوری ژله عسل قابل استفاده خواهد بود. بهترین میزان مصرف که در الب مقالات ارائه شده است مصرف روزانه یک تا سه گرم ژل رویال خام میباشد و برای افرادی که اولین بار ژل رویال را مصرف میکنند بهتر است در مقادیر کمتر و مخلوط با عسل مصرف نمایند تا در صورت حساسیت های احتمالی به ژل رویال میزان علائم آن کاهش یابد.
ژل رویال به نور، گرما و هوا حساس است و بایستی به صورت در بسته در ظروف تیره رنگ و ترجیحا دو جداره نگهداری شود. ژل رویال خام را میتوان تا ۶ ماه در یخچال [دمای ۳-۵ درجه سانتی گراد] و تا ۲ سال در فریزر [دمای ۱۸- درجه سانتی گراد] نگهداری کرد. مخلوط عسل با ژل رویال نیز به مدت ۲ ماه در دمای اتاق قابل نگهداری است. باید توجه داشت از آن جایی که مواد مؤثر ژل رویال، در مجاورت با اکسیژن هوا به سرعت اکسید میشوند، حتما آن را در ظروف تیره و به صورت دربسته نگهداری کرد. در صورت نگهداری غیر اصولی در دمای بالا و یا تماس زیاد با هوا و نور به تدریج رنگ ژل رویال تیره تر میشود و کیفیت آن کاهش مییابد و در صورت تداوم این شرایط امکان ترش و فاسد شدن آن نیز وجود دارد.
مخلوط کردن یک تا سه گرم ژل رویال خام در ۱۰۰ گرم عسل طبیعی رایج ترین روش تهیه ژله عسل میباشد که در بسیار از کشورها مرسوم است. طعم دلپذیر و داشتن خواص هر دوی این محصولات از ویژگی های این فرآورده است که به آسانی در منزل قابل تهیه است. به طورم معمول هر قاشق چای خوری ژله عسل در این روش حاوی ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلی گرم ژل رویال خواهد بود. این محصول تا دو سال در دمای اتاق [۲۵ درجه] قابل نگهداری است. البته با توجه به دو فاز شدن مخلوط ژل رویال و عسل، توصیه میشود حتما به صورت تازه مصرف شده و قبل از مصرف نیز خوب هم زده شود. دیگر این که باید توجه داشت در تهیه ی مخلوط ژله عسل، حتما از عسل های طبیعی و با رطوبت بالا باعث کاهش مدت زمان نگهداری و افزایش امکان ترش شدن و کپک زدن عسل میشود. مصرف مخلوط ژل رویال و عسل برای مصارف روزانه و برای افرادی که ژل رویال حساسیت دارند و با طعم ژل رویال خام را نمیپسندند انتخاب بهتری است.
ژل رویال طیف بسیار متنوعی از مواد فعال بیولوژیکی دارد که خواص دارویی و درمانی متعددی به آن بخشیده است. به همین دلیل میتواند در تغذی ه و درمان انسان مورد استفاده قرار گیرد. از مهم ترین مواد مؤثر ژل رویال با خواص آنتی باکتریال و ضد سرطانی میتوان اسیدهای چرب و به ویژه ۱- هیدروکسی ۲- دسنوئیک اسید (HDA10) را نام برد. از دیگر اثرات مهم (HDA10) میتوان به توسعه و افزایش کلاژن و محافظت از پوست، درمان دیابت، کاهش فشار و چربی خون، بهبود دهنده زخم، ضدافسردگی و ضدرماتیسم اشاره کرد. پروتئین ها و پپتیدها از دیگر مواد فعال بیولوژیک ژل رویا محسوب شده که موجب اثرات متعددی از جمله تنظیم فشارخون، خواص ضدباکتریایی، ضدالتهابی، تقویت سیستم ایمنی و تکثیر کلاژن در بدن انسان میشود. استیل کولین در ترکیب ژل رویال یک میلی گرم بر گرم وزن خشک وجود دارد که با دارا بودن اثرات شبه هورمونی در سیستم عصبی مرکزی و محیطی یک انتقال دهنده عصبی محسوب میشود. حضور هورمون های جنسی مختلف از جمله تستوسترون، پروژسترون، پرولاکتین و استرادیول در افزایش قدرت و استقامت جنسی مردان و زنان و درمان ناباروری تأثیرات اعجازانگیز دارد. ویتامین های مختلف به خصوص ویتامین های گروه B از جمله ویتامین B1 [تیامین]، B2 [ریبوفلاوین]، B3 [نیاسین]، B5 [پنتوتیک اسید]، B6 [پیریدوکسین] و ویتامین H [بیوتین] به طور قابل ملاحظه ای در ژل رویال وجود داشته و ارزش تغذیه ای بسیار بالایی به آن بخشیده است.
یکی از مهم ترین اثرات دارویی تأیید شده ژل رویال، تأثیر خارق العاده این محصول ارزشمند در درمان ناباروری خانم ها و آقایان است. ژل رویال در درمان اختلالات جنسی در زنان و مردان نیز دارای اثرات قابل توجه بوده و به خاطر وجود هورمون های موجود در آن موجب تقویت قوای جنسی میگردد. در یک کار پژوهشی که از ژل رویال به منظور افزایش باروری زنان و مردان استفاده شد، مشخص گردید که باعث افزایش کیفیت اسپرم در مردان و افزایش کیفیت تخمک ها در زنان میشود. تحقیقات آزمایشگاهی بر روی موش ها نشان داده است که مصرف ژل رویال تأثیر زیادی در افزایش تحرک اسپرماتوزوئید، کاهش میزان اسپرماتوزوئیدهای غیرطبیعی و افزایش تحرک کیفیت اسپرم دارد. متأسفانه در دهه های اخیر زودانزالی، ضعف قوای جنسی و نازایی، به عنوان مشکلات اصلی زوج ها در جهان و ایران گزارش شده است. استفاده از فرآورده های طبیعی و سالم که بتواند در تقویت قوای جنسی مؤثر باشد میتواند تأثیر شگرفی در کاهش مشکلات خانوادگی به خصوص در زوج های جوان و نیز افزایش میل به زندگی در بزرگسالان و افراد مسن داشته باشد. ژل رویال به عنوان یک ماده ی طبیعی مفید، علاوه بر ایجاد انرژی زیاد در بدن انسان، میل و قوای جنسی را تقویت میکند. همچنین این ماده ی شگفت انگیز در درمان سرد مزاجی بانوان نیز تأثیر فوق العاده ای دارد. منبع علم دقیقی در ارتباط با میزان و نحوه ی مصرف ژل رویال برای ناباروری انسان ارائه نشده است اما در بیشتر، منابع مصرف روزانه ۱۰۰۰ میلی گرم ژل رویال خام و تازه را بهترین دوز مصرف اعلام نموده اند.
نکته مهم: از آن جایی که شناخت اصولی و تولید ژل رویال در دهه های اخیر با پیشرفت صنعت زنبورداری در کشور انجام شده است، در طب سنتی ایران اشاره خاصی به اثرات دارویی و درمانی ژل رویال صورت نگرفته است و به طور ویژه در کتب حکما و اطباء سنتی به آن اشاره نشده است.
در نتیجه خواص دارویی و درمانی ارائه شده برای محصولات زنبور عسل همچون ژل رویال براساس سه منبع ارائه میشود:
۱- بررسی مواد و ترکیبات مؤثره: به طور مثال میزان آمینواسیدها، ترکیبات پروتئینی، فلاونوئیدی و یک سری هورمون ها و ترکیبات شبه انسولینی و ترکیبات ثانویه با اثرات آنتی باکتریال و آنتی اکسیدانی که تأثیر در بیماری های متنوع دارند. معمولا این تفاسیر مورد نظر پزشکان مدرن قرار نمیگیرد و این موارد برای درمان در دوزهای مؤثره در دستور کار پزشکان و طب مدرن نیست.
۲- آنالیزهای بالینی – بدین صورت که طی یک طرح تحقیقاتی و آماری و استفاده ژل رویال در افراد بیمار و شاهد اثرات درمانی ژل رویال مورد بررسی قرار میگیرد. معمولا نتایج این گزارشات برای پزشکان و درمان گران بیشتر مستدل است.
۳- گزارشات تجربی که توسط افراد بیمار و یا یک سری درمان گران طبیعی طب سنتی و یا پزشکان انجام میشود. نتایج این گزارشات نیز معمولا در مقالات و کتب ارائه نمیشود و به صورت شفاهی ارائه میشود و نتایج آن مورد توافق پزشکان و طب مدرن نیست.
و منابع علمی مورد تایید قرار گرفته است؟
اثرات دارویی و درمانی تایید شده ژل رویال در آنالیزهای آزمایشی بالینی که در مقالات اراده شده است:
۱- کاهش کلسترول خون
۲- کاهش گلوکوز خون
۳- افزایش میزان گلبول های قرمز خون و تاثیر مثبت در درمان کم خونی
۴- کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی در خانم ها
۵- تاثیر در کاهش افسردگی و کج خلقی بیماران دارای سابقه بیماری افسردگی
۶- کاهش علائم و عوارض یائسگی در زنان
و...
ژل رویال حاوی مواد مؤثره در بهبود دیابت از جمله هیدروکسی دسنوئیک اسید و اسیدهای چرب دیگر و همچنین وجود یک سری ترکیبات شبه انسولین است که اثرات مطلوب آنتی اکسیدانی و کنترل قند خون دارد. در مطالعات مختلف بالینی مشخص شده است که مصرف روزانه یک گرم ژل رویال به مدت ۴ تا ۸ هفته در زنان دارای بیماری دیابت نوع ۲ به صورت معنی داری باعث کاهش قند خون ناشتا شد. مصرف ژل رویال میتواند در کاهش علائم بیماری دیابت از جمله فشارخون بالا، مقاومت به انسولین و عوارض بیماری های قلبی عروقی در بیمار های دیابت نوع ۲ مؤثر باشد.
میزان انرژی تولیدی هر گرم ژل رویال خام در حدود ۳.۶ کالری غذایی است که از کربوهیدرات ها، چربی ها، و پروتئین های موجود در ژل رویال تامین میشود. یک قاشق چای خوری سر پُر ژل رویال حدود ۱۰ گرم وزن دارد که میزان انرژی تولیدی آن ۳۶ کالری خواهد بود.
از آن جایی که ژل رویال با کیفیت های بسیار مختلف در بازار عرضه میشود، ابتدا توجه داشته باشید که ژل رویال تازه را از زنبوردارانی که به صورت تخصصی در کار تولید ژل رویال هستند و یا فروشگاه های تخصصی محصولات زنبورعسل خریداری نمایید. ژل رویال بی کیفیت و خارجی در بازار توسط فروشندگان و دلالان که آشنایی علمیبا این محصول ندارند، به وفور عرضه میشود. در نتیجه به هیچ وجه از دست فروش ها و افراد غیر متخصص خرید نکنید. بعد از اطمینان از محل خرید، بایستی به رنگ و طعم آن توجه کنید. ژل رویال تازه طعم ترش و کمیشیرین و رنگ سفید تا زرد روشن دارد. خوب است بدانید ژل رویال های کهنه در اثر اکسید شدن دارای رنگ زرد تیره و طعم تندتری هستند. از آن جایی که ژل رویال خام در دمای اتاق ناپایدار است، بایستی حتما به صورت فریز شده و در یخچال و یا فریزر نگهداری شده باشد. از خریداری ژل رویال در قفسه های فروشگاهی اجتناب کنید. در هنگام خرید ژل رویال حتما ا محل تولید، نحوه ی برداشت و نگهداری آن از فروشنده اطلاعات دقیق کسب کنید. خرید ژل رویال از سایت های اینترنتی غیرمعتبر به هیچ وجه توصیه نمیشود. اما در صورتی که کاملا به فروشنده و کیفیت ژل رویال اطمینان دارید، از آن ها درخواست کنید که ژل رویال را با یخ خشک و یا کلمن یخ برای شما ارسال نمایند؛ تا کیفیت آن در طول مسیر بر اثر گرما کاهش نیابد. در هنگام خرید به تازه بودن ژل رویلا توجه ویژه ای داشته باشید. ژل رویال کهنه و تولید سال قبل، کیفیت محصول تازه را نخواهد داشت. بهترین زمان تهیه و خرید ژل رویال از زنبورداران فصل بهار است. سعی کنید به محض خرید ژل رویال را در یخچال نگهداری و ترجیحا طی چند ماه آن را مصرف کنید. در هر بار مصرف درب ظرف را به خوبی سفت نمایید تا هیچ گونه تماسی با هوا نداشته باشد.
عوامل بسیار زیادی در کیفیت ژل رویال تولیدی موثر هستند که از آن میان میتوان به کیفیت گرده گل مصرفی توسط زنبورهای کارگر، تغذیه تکمیلی توسط زنبوردار و حتی تکنیک و مدیریت زنبوردار، روش برداشت و نگهداری ژل رویال تا هنگام مصرف اشاره کرد. از آنجایی که ژل رویال یک ماده غذایی ناپایدار است نگهداری اصولی از مرحله برداشت تا عرضه و مصرف بسیار ضروری است. و حتما بعد از برداشت از داخل کندو برای مدت های کمتر از یک ماه در یخچال و برای زمان های طولانی در فریزر، نگهداری شود و در صورت حمل و نقل بایستی همراه با یخ خشک و یا کلمن یخ در دماهای کمتر از ۴ درجه صورت بگیرد.
ژل رویال یک ترکیب شیمیایی با ساختار پیچیده است و کیفیت آن براساس شاخص های فیزیکوشیمیایی و حسی ارائه شده در استانداردها تعیین میشود. مزه ترش و کمیشیرین، بوی ترش و مخصوص به خود، طعم و عطر ترش، گس و تند و تیز، رنگ سفید روشن، کرم تا زرد روشن و بافت ژله ای و کمیچسبناک از ویژگی های حسی ژل رویال خام است که در اثر نگهداری غیر اصولی به تدریج تغییر پیدا میکند.
شاخص های شیمیایی مهمیهمچون میزان رطوبت ۶۰ تا ۷۰ درصد، میزان اسید چرب HDA 10 حداقل ۱.۴ درصد، میزان پروتئین کل ۸ – ۱۱ درصد و میزان قند کل ۷ – ۱۸ درصد در استانداردهای بین المللی و ملی جهت تعیین کیفیت ژل رویال ارائه شده است. با انجام این آزمون ها در یک آزمایشگاه تخصصی که تجربه کافی در زمینه ژل رویال را داشته باشد همراه با ارزیابی حسی به لحاظ ویژگی های ظاهری و طعم کیفیت ژل رویال تعیین میشود.
خشک کردن انجمادی با لیوفیلیزاسیون فرآیندی است که به طور گسترده برای خشک کردن و بهبود پایداری انواع محصولات دارویی مورد استفاده قرار میگیرد از آنجایی که ژل رویال تازه رطوبت بالایی دارد فساد پذیری و حساسیت بالایی به نگهداری خواهد داشت در نتیجه یکی از روش های افزایش ماندگاری آن خشک کردن انجمادی است . در واقع این روش تحت شرایط خلاء رطوبت ژل رویال به کمتر از ۵ درصد کاهش پیدا میکند و ژل رویال تازه که به شکل ژله مانند با رطوبت بالاست به پودر تبدیل میشود.
در این روش مواد موثره ژل رویال همچون اسیدهای چرب، پروتئین ها و قندها از بین نرفته و کیفیت کلی ژل رویال به طور قابل توجهی کاهش نمییابد. ژل رویال لیوفیلیز شده به صورت پودر سفید تا کرم رنگ و با طعم ترش و تیز بوده و در دمای اتاق ماندکاری بالایی دارد به شدت جاذب رطوبت است در نتیجه بایستی حتما در ظروف تیره و به صورت درب بسته و کاملا ایزوله نگهداری شود.
ژل رویال لیوفیلیز شده در مقایسه با ژل رویال تازه چند مزیت دارد از جمله : نسبت به دما حساسیت کمتری دارد و میتوان برای مدت طولانی تری در دمای اتاق نگهداری شود. پودر ژل رویال کاربرد بهتری در تهیه انواع قرص و کپسول دارد و جهت فرآوری محصولات جدید ارجحیت دارد.
۱۰هیدروکسی ۲دسنوئیک اسید که به اختصار HDA10 نامیده میشود، مهم ترین اسید چرب ژل رویال است و اثرات مهم بیولوژیکی ژل رویال از جمله خواص سرطانی و آنتی بیوتیکی به این ماده نسبت داده میشود و از اسید های چرب غیر اشباع است که منحصرا در ژل رویال وجود دارد و غلظت آن به عنوان مهمترین معیار کیفیت سنجی ژل رویال شناخته میشود. در بررسی های متخلت این ماده در ژل رویال خام حداق یک تا حداکثر ۶ درصد اندازه پیری شده است. بر اساس استانداردهای بین المللی از جمله سازمان بین المللی استاندارد "ISO" "ایزو" و کمیسیون بین المللی عسل IHC حداقل میزان قابل قبولی این ماده در ژل رویال تازه ۱.۴ تعیین شد است.
اگر چه HDA10 یک شاخص کیفی خوب محسوب میشود اما پایداری بالایی در شرایط انبارداری حتی در دمای اتاق دارد و نمیتواند به عنوان شاخص تازگی ژل رویال مورد ارزیابی قرار گیرد. شاخص های دیگری همچون اندازه گیری میزان HMF، پروتئین های اصلی ژل رویال و فیوروزین به عنوان شاخص تازگی ژل رویال که ارتباط مستقیمیبا خواص بیولوژیکی این محصول دارد مورد توافق محققین میباشد.
ژل رویال به عنوان یک محصول طبیعی با طیف وسیعی از خواص بیولوژیکی شناخته میشود که برای ساخت دارو، مکمل های دارویی و غذایی، نوشیدنی های سالم و مواد آرایشی و بهداشتی در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. با این وجود برخی از افراد میتوانند به این ماده حساسیت داشته باشند.
افراد دارای سابقه بیماری های آلرژیک و آسم بایستی در مصرف ژل رویال احتیاط کنند. مصرف این ماده در برخی از افراد میتواند واکنش های آلرژیک همچون تنگی نفس، التهاب پوستی، حتی شوک آنافیلاکسی شدید ایجاد کند. افرادی که به کنه گرد و غبار، خرچنگ، سوسزی و زهر زنبورعسل حساسیت دارند تحت تاثیر واکنش آلرژیک متقابل قطعا به ژل رویال نیز حساسیت خواهند داشت و توصیه میشود این افراد در مصرف ژل رویال احتیاط نمایند.
توصیه میشود افرادی که برای اولین بار ژل رویال مصرف میکنند ابتدا از دوره های بسیار کم و ترجیحا مخلوط ژل و عسل شروع نمایند و در صورت عدم واکنش های حساسیت زا از جمله خارش پوست، ابریزش بینی و یا کهیر در سطح پوست نسبت به افزایش دوز و مصرف ژل رویال خام اقدام نمایند و در صورت بروز هر گونه واکنش الرژیک حتما مصرف ژل رویال را قطع نموده و در ارتباط با ادامه مصرف با پزشک یا کارشناس متخصص مشورت نمایند.