بعد از عسل و ژل رویال , مهم ترین محصول یک کندو موم عسل است . موم عسل دارای خاصیت های درمانی و صنعتی زیادی بوده و تا به امروز در زمینه های مختلف بسیار مورد استفاده قرار گرفته است . در این مقاله میخواهیم به نکاتی و اطلاعاتی درباره نگهداری , مصرف و اطلاعات عمومی در خصوص این محصول طبیعی و پر خاصیت بپردازیم .
مطالبی که در ادامه به انها میپردازیم :
- نحوه تولید موم توسط زنبور
- ویژگی های موم عسل
- کاربرد های درمانی و زیبایی موم
- خوردن موم عسل
- ترکیبات شیمیایی موم
فهرست مطالب
پروسه تولید موم عسل توسط زنبور :
موم عسل توسط زنبور های جوان کارگر ساخته میشود . این زنبور ها دارای چهار جفت غده در زیر شکم خود بوده که توسط آن غدد موم مایع را در کندو تولید میکنند و پس از قرار گرفتن موم در معرض هوای درحال جریان , موم مایع دارای یک پوسته کدر میشود و استحکام آن نیز بیشتر میشود و درنهایت یک موم کامل و غلیظ به وجود میاید .
زنبور ها از موم برای لانه سازی کندوی خود استفاده میکنند . هندسه کندو زنبور ها این ویژگی را در اختیار انها قرار میدهد که بیشترین فضای ذخیره سازی را با حداقل میزان موم درون کندوی خود داشته باشند .
عمدتا بعد از افزایش سن زنبور های کارگر و همچنین حجم زیاد پرواز و عسل سازی آنان در این مدت , غدد تولید موم آنها دچار آتروفی شده و دیگر قادر به تولید موم نمی باشند , به همین خاطر مسئولیت تولید موم به عهده زنبور های جوانتر میباشد و این چرخه تولید ادامه خواهد داشت و متوقف نخواهد شد .
ویژگی های یک موم طبیعی
خالص بودن :
مومی که از شانه های کندوی عسل بدست میاید توسط مصرف گرده و سوخت و ساز درون بدن زنبورها ساخته شده است و عاری از هرگونه مواد الی یا معدنی مانند خاک , شن , ماسه و… است و کاملا طبیعی و اصیل بوده و با اندازه گیری های انجام شده گفته میشود که تقریبا به ازای هر ۱ کیلوگرم موم عسل , ۷ الی ۸ کیلوگرم عسل مورد استفاده قرار میگیرد .
رنگ :
رنگ موم عسل عمدتا طلایی هست , ولی مواردی از جمله گذر زمان و شرایط محیطی کندو میتواند روی رنگ موم تاثیر گذاشته و این رنگ را به مقادیر تیره تر مثل قهوه ای روشن یا قهوه ای تیره تغییر دهد . لازم به ذکر است که موم عسل در ابتدا سفید رنگ است و بخاطر مواردی در مدت زمانی پس از تولید به رنگ های دیگر در میاید .
ضد اب بودن :
موم عسل به طور طبیعی خاصیت ضد ابی دارد و میتواند به عنوان عایقبندی وسایل یا درزها مورد استفاده قرار بگیرد .
قابل اشتعال :
موم زنبور عسل دارای خاصیت مشتعل شدن است و میتوان برای مصارفی , آنرا شعله ور کرد .
ضد عفونی کننده :
موم عسل به دلیل ضد باکتری , قارچ و میکروب بودنش , میتواند سطح یا فضایی را پاکسازی و خالی از هرگونه موارد مضر بیگانه کند . این ویژگی یکی از مهم ترین ویژگی های موم عسل میباشد .
فاسدن نشدن :
موم عسل هیچگاه فاسد نمیشود و میتوان آنرا برای مصارف طولانی مدت مورد استفاده قرار داد . این ویژگی سبب میشود تا در مواردی موم به عنوان متریال اصلی به کار رود .
دارای رایحه :
با توجه به نحوه ساخت و نوع موم توسط زنبور , موم ها دارای رایحه ای هستند که میتواند در هر موم متفاوت باشد . به همین سبب از این ماده برای ساخت شمع استفاده میشود .
استفاده درمانی و پزشکی :
مسکن معده درد , درد قفسه سینه , درد ارتروز زانو و مفاصل
خاصیت آنتی باکتری و ضد قارچ و میکروب
درمان بواسیر
درمان سوختگی و برخی جراحات پوشتی
از بین بردن آکنه و لکه های پوستی
رفع خشکی لب ها
جوان سازی و حفظ رطوبت پوست
تقویت سیستم ایمنی بدن
درمان التهاب ها و خارش های پوستی
کاهش کلسترول و چربی های مضر بدن
درمان تدریجی نقرس
درمان درد های رماتیسمی و بهبود آن
خوردن موم عسل
در صورت نیاز به استفاده خوراکی از موم عسل , موم باید به عنوان ادامس جویده شود و به هیچ عنوان نباید خورده شود . یکی از دلایل مهم , ناتوانی اسید معده در هضم موم است و خوردن موم باعث به وجود امدن مشکلات جدی گوارشی از جمله درد های معده , روده و مشکلات دفعی میشود .
یکی دیگر از دلایل عدم استفاده خوراکی موم , حساسیتی است که ممکن است سیستم ایمنی برخی افراد در برابر ترکیباتی از آن مثل گرده گل و… از خود نشان دهد .
در نهایت باید این نکته را به یاد داشته باشید که خوردن موم کار غلطی بوده و در هیچ موردی تایید نمیشود .
ترکیب شیمیایی عام موم عسل :
هیدرو کربن ها : ۱۴%
مونو استر ها : ۳۵%
الکل های خاص : ۱۸%
هیدروکسی پلی استر : ۸%
اسید پلی استر : ۲%
هیدروکسی مونواستر : ۴%
اسید های چرب : ۱۲%
نتیجه گیری :
در این مقاله سعی شد موارد مورد استفاده , نحوه نگهداری و مصرف و همچنین اطلاعات کلی راجع به موم عسل به صورت جامع و کامل خدمت شما عزیزان ارائه شود . با توجه به نکات و موارد ذکر شده حال میتوانید دید بازتر و دانش کامل تری نسبت به موم عسل داشته باشید .
بدون دیدگاه