روز ۲۴ مهر که به تاریخ میلادی ۱۶ اکتبر است روز غذای سالم در جان نام گذاری شده است که در سراسر جهان این روز را گرامی میدارند. این روز به دلیل تاٌسیس سازمان فائو است که در سال ۱۹۴۵ تاسیس شده است.
در تقویم جهانی این روز را روز جهانی غذا نام گذاری کردند، سازمان فائو چندین دلیل برای این کار و این نامگذاری داشته است که یکی از مهمترین دلایل و هدفی که بعد از چند دهه مطالعه وتجربه این سازمان به نتیجه رسید جهت،کاهش فقر و گرسنگی و جلوگیری از مرگ و میر بابت این موضوع در سطح جهان است.به بیان دیگر
هدف این سازمان بهبود سطح زندگی مردم و بهبود تغذیه در تمام جهان است.
فهرست مطالب
غذای سالم زندگی مدرن شعار ماست
یکی از نیازهای اساسی و همیشگی انسان غذا خوردن است ، یکی از عوامل مهم در بقای زندگی است. انسان ها در برابر موجودات دیگر باید اهمیت بیشتری به تغذیه خود بدهند ، به این دلیل که تغذیه سالم نه تنها برای سلامت جسمانی بلکه برای سلامت روحی نیز بسیار مهم است. برای حفظ عملکرد ارگان ها و اندام های بدن داشتن تغذیه سالم ضروری است.
تغذیه سالم به موادی گفته می شود که بر اساس همه نیازهای بدن و قواعد علمی در نظر گرفته شود. چنین تغذیه ای سلامت بدن را تامین می کند. اما اگر غذایی که تناول می شود طبق این اصول نباشد باعث از بین رفتن سلامت جسم و روح انسان می شود. تغذیه سالم برای حفظ شادابی و نشاط انسان و همچنین برای افزایش طول عمر ضروری است.
امروزه با توجه به کم تحرکی انسان ها ، بیشتر افراد دچار چاقی و اضافه وزن می شوند که ریشه بسیاری از بیماری های قلبی ، عروقی و دیابت است. در این عصر ماشینی که عامل بسیاری از بیماری ها از جمله قلبی عروقی ، دیابت و سرطان ها و همچنین چاقی و اضافه وزن مشکلات تغذیه ای است. پس باید توجه داشته باشید که داشتن تغذیه سالم برای حفظ سلامتی و طول عمر بسیار ضروری است. برای داشتن برنامه غذایی سالم باید خواص و مزایای مواد غذایی آشنایی داشته باشید و با نقش خواص و ویتامین ها و پروتئین ها و مواد معدنی آن ها برای بدن آشنایی کامل داشته باشید تا بتوانید تشخیص دهید که بدن تان به چه موادی با چه خصوصیاتی نیاز دارد.
عسل طبیعی و جایگاه آن در تغذیه سالم خانواده
عسل طبیعی در طب اسلامی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در قرآن نیز صراحتاٌ از عسل نام برده شده است. پیامبر اسلام از خواص عسل برای درمان برخی بیماری ها نام برده است. همچنین بزرگان علم طب سنتی از جمله ابن سینا که یکی از دانشمندان و پزشکان بزرگ در دنیا بوده است نیز از عسل با عنوان یکی از بهترین داروها نام برده است که در درمان برخی بیماری ها موثر است.
ویتامین های عسل
عسل طبیعی دارای ویتامین های بسیار اززشمند و موثری است که برای بدن انسان بسیار لازم و ضروری است. خواص عسل و محبوبیت آن و ارزشمند بودن آن برای انسان به دلیل وجود ویتامین هایی است که این ماده غذایی را منحصر به فرد کرده است. برخی از ویتامین های موجود در عسل در بدن تولید نمی شوند و برای دستیابی به آن باید از مواد غذایی حاوی آن ها استفاده کرد.
ویتامین A در عسل : ویتامین A که یکی از ویتامین های محلول در چربی است که در آب حل نمی شود و برای درمان بسیاری از بیماری ها از جمله : ضعف در ناحیه چشم ، نوعی از شب کوری ، مشکل روده ، مشکل کلیوی ، قند ، عفونت های پوستی مفید است .
ویتامین E به همراه کاروتن به راحتی به ویتامین A تبدیل می شوند که این دو ماده ارزشمند در عسل وجود دارند. ویتامین A همچنین برای درمان برخی بیماری های جگر ، کلیه ، گزروفتالمی و روده موثر است. ویتامین A در سنین جوانی برای رشد بهتر بسیار موثر است.
ویتامین D در عسل : از دیگر ویتامین های موجود در عسل ویتامین دی می باشد که در کشور ایران تقریباٌ اکثر افراد به کمبود این ویتامین دچار هستند. خصوصاٌ زنان به دریافت این ویتامین نیاز دارند. از مزایای این ویتامین برای بدن این است که کلسیم و فسفر بدن را متعادل می کند. این ویتامین نیز محلول در چربی است و در آب حل نمی شود. با کمبود ویتامین دی سوخت و ساز کلسیم و فسفر به طور کلی به هم می ریزد.
ویتامین E در عسل : ویتامین E یکی دیگر از ویتامین هایی است که در عسل موجود است . ویتامین E در اشکال آلفا ، بتا ، گاما یافت می شود. هر سه شکل آن در برابر اشعه ماورا بنفش و اسیدها و حرارت ثابت و نور حساس بوده و نمی توانند در آب حل شوند. این ویتامین برای درمان بیماری های قند ، از بین رفتن ماهیچه ها و زخم های عفونی ، سوختگی ها و تورم و بیماری های عصبی و بیماری های جگر و همچنین یائسگی و خیلی از بیماری های دیگر مورد استفاده قرار می گیرند.
ویتامین K در عسل : یکی دیگر از ویتامین ها ، ویتامین K می باشد می تواند برای جلوگیری از پوکی استخوان و جلوگیری از سنگ کلیه و برای کاهش خطر ابتلاء به دیابت و همچنین برای پیشگیری از سرطان ریه می تواند بسیار موثر باشد.
این ویتامین مسمومیت توسط بنزین و یا زیاده روی در مصرف دیکلومارل و ترومکسان می تواند موثر باشد.
ویتامین C در عسل : یکی از ویتامین های اصلی در عسل، ویتامین C می باشد. بدن نمی تواند این ویتامین را بسازد و باید از طریق مواد غذایی به آن دست یابد. این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی می باشد و برای درمان سرماخوردگی بسیار موثر است. از خواص آن ، پیشگیری از سرما خوردگی و پیشگیری از چروک پوستی ، بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن ، پیشگیری از سکته مغزی ، کاهش فشارخون ، رفع خستگی ، ترمیم موها ، بهبود زخم ها ، کمک به درمان سرطان ، پیشگیری از بیماری های چشمی ، کمک به جذب مواد معدنی ، پیشگیری از سرطان پوست را می توان نام برد.
ویتامین B1 در عسل : ویتامین B1 که برای بهبود فعالیت دیاستاز و هضم کردن و جذب کردن قند و چربی موثر بوده و برای منظم کردم متابولیسم گلوسیدها استفاده می شود. برای درمان اختلالات در عملکرد معده و روده ، جگر موثر بوده و برای درمان بیماری قند و همچنین برای زایمان توصیه می شود. همچنین برای پیشگیری از ساتورنیسم تجویز می شود.
ویتامین B2 در عسل : ویتامین B2 نیز در این غذای سالم وجود دارد که نقش مهمی در سلامتی داشته و کمبود این ویتامین باعث خشکی پوست لب و بینی و گوش و پلک شده و همچنین موجب خارش مقعد و بیضه و فرج می شود.
ضعف ماهیچه ها و حساسیت در پا و ساق پا و سرگیجه و قرمز شدن قرنیه و پوست از دیگر عوارض کمبود این ویتامین است و تجویز این ویتامین برای درمان این موارد بسیار موثر است. این ویتامین نیز از ویتامین های موجود در عسل است.
عسل درمانی برای بهبود برخی بیماری ها
همانطور که گفته شد عسل حاوی بسیاری از ویتامین های مفید و موثر در سلامت بدن می باشد و می تواند برای پیشگیری یا درمان برخی بیماری ها از آن استفاده کرد. عسل درمانی در درمان بیماری های زیر بسیار موثر است :
سرماخوردگی ، بیماری های قلبی ، تقویت قلب ، مشکلات خونی ، بهداشت چشم ، بیماری های ریوی ، بهبود زخم ها ، سلامت دندان ها ، بیماری های گوارشی و عصبی .
برای درمان سرماخوردگی بهتر است عسل را در آب حل کرده و لیمو هم به آن اضافه شود ، این ترکیب برای از بین بردن انواع ویروس ها و باکتری ها موثر است.
عضلات قلب انرژی لازم را از طریق سوختن گلوکز به دست می آورند و عسل نیز سرشار از گلوکز است و همچنین آنزیم هایی برای تجزیه و حل کردن چربی ها دارد. پس مصرف عسل علاوه بر تاٌمین انرژی ، چربی های قلب و عروق را نیز از بین برده و عروق قلب را باز می کند.
یکی از مواد لازم برای ساخت هموگلوبین خون ، آهن و ویتامین B12 است . که عسل سرشار از آهن است. با مصرف عسل هموگلوبین افزایش می یابد.
همانطور که پیش تر نیز گفته شد ویتامین A در دران بیماری های چشم بسیار اهمیت دارد و عسل نیز حاوی ویتامین A است .
عسل طبیعی با آنتی بیوتیک هایی که دارد دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی است .به دلیل وجود آنتی بیوتیک و آنزیم های تجزیه کننده مواد پروتئینی و اسید آمینه و ویتامین و مواد معدنی در بهبود زخم ها بخصوص زخم های عمیق بسیار موثر است. همچنین آنتی بیوتیک ها موجب از بین رفتن باکتری های دهان شده و برای استحکام دندان و لثه بسیار موثر است .
عسل به جهت کمک کردن به هضم غذا ، به دلیل وجود منگنز بالا و آهن در آن و جلوگیری از ترشح اسید اضافی برای بهبود بیماری های گوارشی و عصبی موثر است . برای زخم های معده نیز یک مرهم است.
عسل طبیعی درمان خیلی خوبی است برای بیماری های مفصلی و استخوانی ، زیرا دارای اسیدفرمیک است.
عسل با تاٌثیری که در گوارش دارد برای درمان یبوست نیز موثر است همچنین با گردش خون در قلب و عروق و ساخت هموگلوبین باعث می شود به بافت ها اکسیژن بیشتری برسد و سوخت و ساز را افزایش می دهد و کبد نیز تقویت می شود و پالایش سموم در آن افزایش می یابد.
طبق نظر پزشکان برای درمان بسیاری از بیماری ها و پیشگیری از آن ها به داروها نیازی نیست و بیشتر آن ها را می توان با تغذیه سالم درمان کرد.
غذای مصرفی روزانه حاوی هزارات خاصیت دارویی است که می تواند برای پیشگیری و درمان بیماری ها موثر باشد. اگرچه بازهم به وجود داروهایی نیاز است اما غذای سالم در کنار دارو روند درمان را سرعت می بخضد و همچنین برای و پیشگیری بسیار موثر است. عسل نیز یکی از غذاهای سالم است که باید حتما در سبد خرید خانواده ها وجود داشته باشد.
بدون دیدگاه